събота, декември 9, 2023
СУ "СВ. ПАИСИЙ ХИЛЕНДАРСКИ"
Тържества

Честване на 24-ти май

Днес тържествата в Пловдив по повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост започнаха традиционно на площад „11-ти май“ пред ПХГ „Св. Св. Кирил и Методий“. Бяха връчени Почетен знак на град Пловдив, Почетна значка на град Пловдив и грамоти в Актовата зала на гимназията.
Празничната литургия в храм „Св. Св. Кирил и Методий“, бе отслужена от Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай.

Точно в 10.00 ч. бе откриването на тържеството с химна на Република България. В 10.10 ч. празнично слово  произнесе началникът на РУО – Пловдив Иванка Киркова. След това пред паметника на славянските равноапостоли започна празничен молебен, отслужен от Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай.

По пътя на шествието баха разположени 6 отделни сцени с програма. Изборът не е случаен. Шест е броя на буквите в думата ЗАЕДНО.

На пл. „Римски стадион“ (до макета на стадиона)  беше разположен фанфарният оркестър на СУ „Св. Паисий Хилендарски.

Кметът на Пловдив Иван Тотев  поздрави учениците, гражданите и гостите на град Пловдив с празника, а събитието бе излъчвано директно по Българска национална телевизия.