понеделник, декември 11, 2023
СУ "СВ. ПАИСИЙ ХИЛЕНДАРСКИ"
Тържества

Програма на честването на 24 май в Пловдив

Програма на честването на 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост. Тържествата в Пловдив започват традиционно на площад „11-ти май“ пред ПХГ „Св. Св. Кирил и Методий“.

От 9.00 ч. до  9.45 ч. ще бъдат връчени Почетен знак на Пловдив, Почетна значка на Пловдив и грамоти в Актовата зала на гимназията.

От 9.00 ч. до  9.55 ч. е Празничната литургия в храм „Св. Св. Кирил и Методий“, отслужена от Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай.

В 10.00 ч. вратите на храма се отварят и към площада се отправят официалните лица, гости и свещениците. Точно в 10.00 ч. е откриването на тържеството с химна на Република България.

В 10.10 ч. празнично слово ще произнесе началникът на РУО – Пловдив Иванка Киркова.

В 10.15 ч., пред паметника на славянските равноапостоли започва празничен молебен, отслужен от Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай. В

10.25 ч. ще бъдат положени венци и цветя. В 10.30 ч. е началото на шествието към площад „Централен“. То ще се води от мажоретен състав при СУ „Св. Св. Кирил и Методий“, Духов оркестър Пловдив и знаменна група от ПХГ „Св. Св. Кирил и Методий“, носеща иконата на Св. Св. Кирил и Методий.

Около 11.40 ч. на площад Централен започва празничния концерт с участието на:  Биг бенд – Пловдив,  диригент Николай Гешев, «Арт войс център» с худ.ръководител Румяна Иванова , Щатен танцов състав към АМТИИ с хореограф асист. д-р Стефан Йорданов , Академичен смесен хор „Гаудеамус“ с диригент доц. д-р Весела Гелева, Китарен ансамбъл „Академика“ с художествен ръководител доц. д-р Стела Митева-Динкова, Трио „Сопрано“, Квартет ИНТРО с художествен ръководител асист. Жан Пехливанов.

Офицален поздрав към учениците, гражданите и гостите на Пловдив по повод празника ще отправи Председателят на Общински съвет – Пловдив – Савина Петкова.