Дейности

Програмиране на Micro:bit

На 23.03.2018 г. в СУ „Св. П. Хилендарски” с учениците от 5 г клас, с разширено изучаване на информационни технологии, г-жа Р. Петрова и г-жа Ив. Стойчева направиха представяне на програмиране с  устройство наречено Micro:bit.

На открития урок присъстваха директорът на училището г-н Илия Къртев, зам.директорът Ани Русева, учители по информатика, математика и учители в начален етап.

След представяне на устройството и демонстрация на множество програми, с които могат да се програмират, игри на зарче, „камък, ножица, хартия“, алармени системи, напоителни системи,  компас, термометър,  магическа топка, измерител на любовта и редица други, учениците и учителите останаха възхитени от множеството приложения на тази  „малка платка“.

Учениците  имаха задача да свържат микробитовете с компютрите и да създадат програма, която при различни положения на любимия анимационен герой Бимо  да се появяват на дисплея различни усмивки и тъжни личица. С използване на блокови комади те програмираха свойте платки микробит и със сръчни умения сглобиха картонените макети на героите си. Така те се убедиха, че програмирането е забавно и приятно, макар и на пръв поглед трудно.

[metaslider id=6047]