Изяви

Онлайн викторина по история

На 9 март в Конферентната зала на НБ „Иван Вазов“ Пловдив се състоя награждаване на  победителите  в онлайн викторината „Освобождението на град Пловдив и България“, посветена на 140 години от Освобождението на България и възстановяването на българската държавност. Сборният отбор на ученици от 5 до 7 клас на СУ “Паисий Хилендарски” се оказаха сред най-знаещите по история. Нашето училище участва с четири отбора от 5, 7 и 8 клас.  Отборът на седмокласници  в състав: Пея Карова, Христина Колева, Мария Стаматова и Елена Костадинова  спечели призовото ПЪРВО място.

Викторината бе организирана от Математическата гимназия, НБ „Иван Вазов” и Регионалното управление на образованието.

В нея се включиха ученици от 5 до 12 клас на 8 училища от областта. Регистрираните предварително 49 участници се състезаваха индивидуално и отборно.

Наградите за призьорите са софтуерни продукти на стойност 400 лева, грамоти, луксозен календар на Христо Ботев, както и две книги – изданието на Регионален исторически музей за Освобождението и “50-те песни и стихове, които ни правят българи”.

Състезанието се проведе по едно и също време за всички на 1 март. Индивидуалните участници имаха точно 20 минути, за да се справят с 30 въпроса от различна степен на трудност. Същото време за работа имаха и отборите, които търсиха пълни и точни отговори на пет задачи.

„Учениците са много ентусиазирани да показват знания чрез технологиите. Предстои да организираме подобна викторина и за Априлското въстание, в която се надяваме да се включат още повече участници”, каза експертът по история в РУО Асен Василев.