събота, декември 9, 2023
СУ "СВ. ПАИСИЙ ХИЛЕНДАРСКИ"
ДейностиИзяви

Национален ученически конкурс „Посланици на здравето”

Националният ученически конкурс „Посланици на здравето” се провежда в подкрепа на здравословния начин на живот на младите хора, с цел превенция на поведенческите рискови за здравето фактори, свързани с нeздравословното хранене, ниската физическа активност, злоупотребата с алкохол и тютюнопушенето.

 „Посланици на здравето” цели да окуражи колкото се може повече училища да се включат в инициативата, да събуди интереса на учениците и да засили осведомеността им за мерките за намаляване и ограничаване на преждевременната смъртност, заболеваемост и последствията за здравето от основните хронични незаразни болести (сърдечно-съдови заболявания, злокачествени новообразувания, хронични белодробни болести, диабет), свързани с рисковите фактори – тютюнопушене/пушене, злоупотреба с алкохол, нездравословен модел на хранене и ниска физическа активност. 

Партньори в рамките на конкурса са: Министерството на образованието и науката, Министрество на околната среда и водите, Министерството на младежта и спорта, Министерството на културата и Представителството на Европейската комисия в България. Право на участие имат ученици от 1 до 12 клас от цялата страна. Конкурсът ще се проведе в три възрастови категории: – 1-4 клас; – 5-8 клас; – 9-12 клас. 

Конкурсът включва две тематични области:

Първа: Ограничаване на тютюнопушенето и злоупотребата с алкохол;

Втора: Здравословно хранене и физическа активност. 

Г-жа Доброслава Тодорова, учител по БЗО, заедно с учениците от 9 а, в и г класове от СУ „Св. Паисий Хилендарски“ , гр. Пловдив участваха с тема „Бъди здрав и спортувай“. 

След приключване на II фаза на проекта, сред 46 наградени е СУ „Св. Паисий Хилендарски“ , гр. Пловдив. Министерство на спорта награди проекта с тема „ Бъди здрав и спортувай“ на III място във възрастова група 9 -12 клас с грамота, купа и топки.

От името на ръководството и г-жа Тодорова благодарим на организаторите и учениците, взели участие в проекта през учебната 2018-2019 година.