събота, декември 9, 2023
СУ "СВ. ПАИСИЙ ХИЛЕНДАРСКИ"
Дейности

Драматизация върху творбата „За буквите” на Черноризец Храбър

   В деня на светите равноапостоли Кирил и Методий учениците от IX в клас на СУ „Св. Паисий Хилендарски” представиха драматизация по творбата „За буквите” на Черноризец Храбър. На амфитеатралната сцена в двора на училището „актьорите” пресъздадоха  средновековен съдебен процес, в който обвиняемият беше създателят на славянската азбука Константин-Кирил Философ, а неговият защитник – Черноризец Храбър.

     Скромният декор не попречи на убедителната актьорска игра и зрителите се насладиха на едно вълнуващо представление. В него съществена роля взе обвинението в лицето на прокурора и трима обвинители триезичници, които оформиха три конкретни обвинения срещу подсъдимия:        

1. Ненужно големият брой на славянските букви, възлизащ на 38, в сравнение с напълно достатъчните 24 букви на гръцката азбука;                  

2. Подлагане на съмнение светостта на славянските книги;

3. Оспорване на богоизбраността на техния създател Константин-Кирил Философ, който все още нагласявал славянските букви.

     По трите обвинения защитата в лицето на Черноризец Храбър демонстрира изключителна ерудиция и отлично познаване на Светото писание, откъдето черпеше основните си аргументи. Емоционалното слово на обвиняемия Константин-Кирил Философ в края на процеса бе толкова въздействащо, че крайното решение на Съда бе издаването на оправдателна присъда.

     На финала на представлението от сцената прозвуча химнът на Св. Св. Кирил и Методий в изпълнение на едни от най-гласовитите деветокласнички.

     Сред публиката бяха преподавятелят по методика на обучението по литература от Пловдивския университет д-р Красимира Танева, класният ръководител Красимира Вътева и полагащата редовната си педагогическа практика студентка от ПУ Сема Куцарова – организатор на събитието.

     Ролята на Константин-Кирил Философ изпълни Момчил Стоянов, на Черноризец Храбър – Иван, на прокурора – Себатин, на тримата обвинители – Александра, Ваня и Мариета, а водещи бяха Мая и Деница.

     В ролята на съдията се превъплъти адвокатът от Пловдивската адвокатска колегия Петя Терзиева. След края на представлението тя поздрави участниците за отличното им представяне, за убедителната им актьорска игра и за съпричастността им към събитието. Адвокат  Терзиева разкри, че колегията в Пловдив организира информационна кампания по въпросите, свързани с правното ограмотяване на учениците. Тя уточни, че всяко училище може да заяви интереса си в  регионалния инспекторат по образованието, за да може да бъдат представени разработки по различни юридически теми, които вълнуват подрастващите.

     В слънчевия празничен майски ден драматизацията върху произведението „За буквите” на Черноризец Храбър завърши със серия от общи фотографии, които запечатаха много усмивки.