събота, декември 9, 2023
СУ "СВ. ПАИСИЙ ХИЛЕНДАРСКИ"
Дейности

Днес, когато сме свободни, същите ли са нашата чест и достойнство?

„Ако днес поспрем и помълчим за миг, ще чуем гласа на българите, които преди 139 години ни направиха свободни.Обикновени хора, българи като всички нас. Хора, които успяха 500 години да запазят вярата, езика, душата си-българи“ – така започна откритият урок по родолюбие на учениците от 11а, 11г и 10а клас от СУ „Св. Паисий Хилендарски“, представен пред съученици и родители.

Целта на възпитаниците на школото е да събудят националното ни самочувствие и памет и да се направят съпоставки с настоящата ситуация. Дни преди Националния празник на България, който вълнува духа на цял народ, учениците запитаха: „Днес, когато сме свободни, същите ли са нашата чест и достойнство? Същите ли са нашата гордост и самочувствие?“

Репортер на PlovdivNews.bg се срещна с Богдан Икимов, Владимир Урилски, Кристиян Мендизов, Крум Стойчев и Денислав Аксиев, представили открития урок съвместно с госпожа Иванка Вълчева.

„Родолюбието е чувство за уникалност и значимост на собствения ни народ, история и култура. То е всъщност нещо много просто, стига човек да разбира мястото си в обществото и да е осъзнат. Осъзнат да защитава интересите на своя народ, да знае и разбира историята си, да съхранява традициите и обичаите на народа си, да уважава езика, на който пише и чете, защото човек обиква едно нещо когато го опознава. Родолюбието е моралният дълг, който взима много, но и дава много“ – коментираха те.