Дейности

Благотворителен великденски базар

Всяка година ОП „Младежки център Пловдив“ организира и провежда Великденски благотворителен базар с участието на детски градини, училища, неправителствени организации и добротворци. Целта на събитието е да развие подкрепата, отговорността и съпричастността на младите хора към правенето на добро, като привлече все повече желаещи да се включат в тази кауза. Събитието се реализира като част от проекта „Младежки център Пловдив – мощен фактор за местно развитие“ по програма „Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи“, финансирана от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014 – 2021 г.

Тази година младежите от 12. в клас – Далия Ангелова, Константина Шопарова, Калин Михайлов, Апостол Синапов, Данаил Станев със своята учителка Мария Неновска взеха участие, представяйки училището ни. Те продаваха екоторбички и бижута, произведени от учебните ни компании Better Art Goods и Bouge.

Въпреки дъждовното, мрачно и студено време, позитивното настроение на учениците  не се изпари и те успяха да продадат голяма част от торбичките си, както и да си купят сувенири от шатрите на другите участници, дарявайки пари и за техните каузи.

Набраните средства ще бъдат преведени по сметката на 31-годишната Нели от Каварна.Тя се бори с тежката болест – рак, с надеждата да оздравее и да се грижи за 7-годишния си син. Преди седем години Нели Маринова става майка. Детето ѝ се ражда без една ръчичка и младата жена се отдава изцяло на грижите за него, без подкрепата на бащата. 

През 2019 г. Нели узнава тежката диагноза „рак на шийката на матката” и започва борбата ѝ за живот. Тя споделя, че са й дали надежда, че след операцията всичко ще е премахнато и химиотерапията ще убие, ако е останало нещо. Времето, в което младата майка я няма, минава най-тежко за нейния син – малкия Боби. Вместо играчки, за рождения си ден детето иска само едно: „Искам мама да е здрава, да е до мен, да не е повече болна и да не заминава.“

Тедора Топорова, 10.б клас