Книга на седмицата

Радичков се чете леко, без предразсъдъци, както малкото дете открива света около себе си.

Странен, чудноват, забавен, интересен, богат на случки и истории. Творби му са източник на мъдрост, дълбока и неподправена като мъдростта на света, която пренасяме през векове.

Забележете го, добавете го в личната си библиотека и се наслаждавайте на неподражаемия му език!

Цялата следваща седмица гр. Пловдив посвещава на Йордан Радичков. Препоръчвам ви филма „Януари“ – ще се прожектира на 13.01.23 г. и постановката „Бомбето“ – 26.01.23 г. А ако се заинтересувате, в програмата може да намерите още много интересни събития!

Приятно четене!

Драги ми господине беше много интересен врабец. Той седеше по цял ден на дървото и само чака нещо да се зададе, за да почне да му прави забележки. Това нещо няма значение какво е: каруца, човек, куче, жена, кола онопи — той на всичко вика „Драги ми господине“. Как може, ако върви жена, да и викаш отгоре: Драги ми господине! Драги ми господине обаче пет пари не дава за това, а седи горе и вика на жената: Драги ми господине, не можеш ли малко по-високо да стъпваш, да не вдигаш толкова прахоляк подире си. Къде са те учили да си тътреш краката, драги ми господине! И т.н.…

Смрадовранката пристига при него с всичките си хиляда и триста фльонги и със своето френско списание от 1903 година, а той, още преди да е казал добър ден, веднага я застъпва: Драги ми господине, докога ще разнасяш тия твои фльонги?, а смрадовранката си оправя фльонгите и му отвръща: Не е твоя работа това, Драги ми господине! Ти, вместо да се заяждаш с мене, по-добре вземи да оправиш гнездото си, не го ли виждаш, че се е изкривило като турска керемида! Врабецът гледа напушено, чопли слънчогледово семе и плюе люспите върху фльонгите на гостенката. Можеше да бъдеш и малко по-възпитан, Драги ми господине — каза му птицата, а той и отвръща от своя страна: Драги ми господине, тоя, дето ще седне да ми дава акъл, още не се е родил!