събота, декември 9, 2023
СУ "СВ. ПАИСИЙ ХИЛЕНДАРСКИ"
Изяви

Ученици намериха портфейл и го върнаха

Двама абитуриенти от пловдивското СУ „Св. Паисий Хилендарски“ намериха портфейл с пари на улицата и го предадоха на полицията. Благодарение на доблестната постъпка на младежите портмонето вече е върнато на собственичката си, научи Марица.бг.

В нощта на 14 срещу 15 февруари дванайсетокласниците Денислав Аксиев и Кристиан Мендизов били паркирали пежото си пред сградата на бившия автокомбинат на Сточна гара. Тъкмо се канели да потеглят, когато Денислав забелязал червеното портмоне върху паветата, точно до задната гума на колата. Момчетата решили да звъннат на тел. 112, но в същия момент до тях паркирали две патрулки, дошли да следят край близките нощни заведения за пияни купонджии за Св. Валентин и Трифон Зарезан. По стечение на обстоятелствата на мястото се оказа и екипът на Марица.бг, който отследи целия случай.

Още със спирането на полицейските коли, Денислав и Кристиан се доближиха до униформените и съобщиха за находката. „До нас имаше спрял сребрист мерцедес с две жени в него. След като потеглиха, видяхме портмонето“, обясниха момчетата.

На място служителите на реда съставиха протокол за доброволно предаване на намерената вещ. Оказа се, че в портмонето освен пари, има дебитни и кредитни карти с пин кодовете за тях, както и всички документи на собственичката. Ако то беше попаднало в ръцете на злонамерени лица, те можеха да изтеглят спокойно по 400 лева от всяка карта и да приберат банкнотите от портфейла“, обясниха полицаите.

По документите в портмонето те бързо успяха да се свържат по телефона със собственичката му. Обаждането започна с представяне на полицейския служител, който първо увери 45-годишната Руска, че не е телефонен измамник, след което я зарадва, че портмонето й е в сигурни ръце. После  й даде инструкции как може да си го получи обратно. Оказа се, че жената се канела да ходи на бар с племенницата си, но работата не станала. Двете си тръгнали и по невнимание Руска изпуснала портмонето си, без да забележи.

„Много съм благодарна на двете момчета. Виждам, че има отговорни младежи, на които може да се разчита. Ще се свържа с тях и лично ще им благодаря“, каза пред Марица.бг потърпевшата. Тя работи в пловдивско учреждение и помоли да не бъдат оповестявани пълните й имена.

Призна обаче, че нейният съпруг три пъти е намирал по същия начин пари на улицата и ги е предавал на органите на реда.

Всяко добро се връща, заяви Руска и обеща още днес да се свърже с благородните момчета от училище „Св. П. Хилендарски“.

Ръководството на училището СУ „Св. Паисий Хилендарски“ благодари на учениците и с гордост заявява, че заради тази постъпка те ще бъдат наградени.