понеделник, декември 4, 2023
СУ "СВ. ПАИСИЙ ХИЛЕНДАРСКИ"
ДейностиИзяви

Спортът е по-добрият начин децата да пораснат

Над 200 деца се забавляваха в днешното спортно събитие, организирано от пловдивската дирекция на МВР в зоната на Младежки център на гребния канал. Състезанието “Спортът е по-добрият начин децата да пораснат“ се проведе между отборите на СУ “Св. Паисий Хилендарски“, СУ “Черноризец Храбър“ и ОУ “Алеко Константинов“. Стартът му бе даден от директора на полицията старши комисар Атанас Илков, а по време на игрите участниците получиха подкрепа от своите съученици и ръководствата на училищата, както и от гостуващи деца от ОУ “Васил Левски“ в село Рогош.

Първоначално отборите премериха сили в слаломно бягане и дърпане на въже. В последния етап обаче, състезателите от трите училища играха в смесени двойки и заедно изписаха изречението “Децата на Пловдив обичат да спортуват“. Така те доказаха, че освен бързина, точност и сила, притежават колективен дух и качества като съобразителност и интуиция.

Игрите преминаха под зоркия поглед на жури, в чийто състав бяха трима изявени пловдивски спортисти – футболната легенда Петър Зехтински, капитанът на женския волейболен отбор “Марица“ Радосвета Тенева и шампионът по киокушин карате Александър Команов. Оценяващи бяха и изпълнителният директор на Съюза на пивоварите в Репубика България Ивана Радомирова и инспектор Зорница Шуманова, член на секретариата на Националния съвет по превенция на престъпността.

Заради изключително доброто си представяне учениците от СУ „Св. П. Хилендарски“получиха купи, а самите участници –  предметни награди, медали за първо място и грамоти.

За доброто настроение на състезателите и публиката се погрижиха  мажоретен състав от СУ „Любен Каравелов“ с хореограф Гергана Генчева и  фолклорен ансамбъл „Тракийска младост“ от същото училище с диригенти Мария Найденова и Георги Найденов. С грациозно изпълнение се представиха децата от клуб по спортни танци “Алекс“ при СУ “Черноризец Храбър“ с ръководител Петко Скачков, а умения по бойни изкуства показаха най-малките практикуващи от клуб “Да Дао“ с инструктор сохай Стойчо Яковски.

Сред официалните гости бяха секретарят на Националния съвет по превенция на престъпността Денислав Донков,  Георги Титюков –  заместник-кмет  „Спорт, младежки  дейности и социална политика“ при Община Пловдив, началникът на Регионално управление на образованието Иванка Киркова и президентът на волейболен клуб “Марица“ Илия Динков.

Основният награден фонд бе осигурен от Съюза на пивоварите в Република България. Допълнителни награди – по две топки, училищата получиха от пловдивските футболни  клубове “Ботев“ и “Локомотив“.

В края на събитието всички деца имаха възможност да разгледат отблизо оборудването на служители от сектор “Специализирани полицейски сили“ и ползваните от тях моторни превозни средства – бусове и мотори. Особен интерес предизвика демонстрацията със служебно полицейско куче и специализирания автомобил на пожарната.

Кампанията “Спортът е по-добрият начин децата да пораснат“ е част от дейността на  Главна дирекция “Национална полиция“ за превенция на правонарушения, извършени от младежи. Тя е заложена като приоритет за изпълнение на целите на Националния съвет за превенция на престъпността. Осъществява се във връзка със сключено споразумение със Съюза на пивоварите в Република България за реализиране на спортни дейности, насочени към популяризиране на физическото възпитание и спорта сред подрастващите като средство за избягване на вредното въздействие на употребата на алкохол или забранени вещества.

[metaslider id=6805]