Седмица на почит и признателност към Апостола

/ 150 години безсмъртие /

На 13.02 в СУ „Св. Паисий Хилендарски“ започна седмицата, посветена на 150 години от гибелта на Васил Левски. Всички прояви се проведоха под надслов: „Ние трябва да помним и да следваме заветите на Дякона“.

През цялата седмица от 13 до 19 февруари, бяха организирани: изложби, конкурси за авторски произведения на тема „ПОКЛОН, АПОСТОЛЕ!“ и уроци, посветени на делото на Апостола. Като част от инициативата на национален музей „Васил Левски“ – „150 урока за Апостола“, с учениците от седми клас бе проведен онлайн урок. Уредникът на музея разказа в снимки живота на Левски от раждането до обесването му. Последва виртуална разходка и децата успяха да видят стаята, в която е роден, скривалището, двора с паметника на майка му, музейната експозиция с косите му и църквата.

На 14.02 по повод инициативата родителите на Ния Демирева от първи клас подариха трибагреник, който бе окачен на фасадата на училището.

На 15.02 под ръководството на своя преподавател по история и цивилизации, госпожа Елена Бургова, учениците от 7. в клас изнесоха открит урок пред шестокласниците на тема ,,150 години безсмъртие“. Последва виртуална изложба с проекти на ученици, посветени на Левски. Интерес предизвика и инициативата „150 брошури в памет на Апостола“, които бяха раздадени на учители и ученици. С оригиналния почерк на Левски бяха изписани неговите завети.

На 16.02 бе представена изложбата на изследователски проекти „Животът и делото на Васил Левски“ на ученици от начален етап.

Кулминацията настъпи на 17.02, когато учениците от нашето и още 421 училища в цялата страна декламираха едновременно елегията „Обесването на Васил Левски“. Националната инициатива се провежда за трета поредна година по идея на СУ „Св. Паисий Хилендарски“ и този път е посветена на 150 г. от гибелта на Апостола.

Събитието започна в 11 часа с поклонение и поднасяне на венец пред паметника на Васил Левски на централната алея на Бунарджика в Пловдив като част от общоградското възпоменание. На официалната церемония в училище бяха наградени класираните участници в литературния конкурс „ПОКЛОН, АПОСТОЛЕ!“. Учениците бяха подготвили оригинални и вдъхновяващи творби – есета, стихотворения, разкази, посветени на живота и делото на великия българин.

Точно в 12:00 ч. от класните стаи отекна Ботевото слово: „О, майко моя, родино мила, защо тъй жално, тъй милно плачеш?…“

Тази година нашата инициатива ще бъде последвана и от българските неделни училища в чужбина. На 19 февруари – от всички краища на света, българските деца ще рецитират стихотворението в знак на почит и признателност към Апостола.

Изложба на изследователски проекти „Животът и делото на Васил Левски“ – начален етап.