събота, декември 9, 2023
СУ "СВ. ПАИСИЙ ХИЛЕНДАРСКИ"
Дейности

Пробег на мира

Българският отбор на световния Пробег на мира (http://www.peacerun.org) кани нас и нашите ученици да се присъединят към една чудесна инициатива, подкрепяна от Община Пловдив и ОФ „Пловдив 2019“.

Пробегът на мира е световна факелна щафета, която преминава през всички страни на света с послание за приятелство и хармония в името на един по-добър свят. Факела на мира си предават деца и възрастни, политически и религиозни лидери, спортисти и хора на изкуството. Град Пловдив по традиция е част от маршрута на международния отбор, който бе посрещнат топло и в нашето училище.

На 22 септември, неделя, бихме искали да поканим децата, както и техните родители и училтели, в шатрата на Пробега на мира на бул.“Марица“, където ще могат да научат повече за благородната идея на щафетата и да станат част от нея, като се включат в нашите прояви. Те са посветени както на основната идея на този празник на физическата активност и здравословен живот, така и на Международния ден на мира, отбелязван от ООН само ден преди това – на 21 септември/

Предлагаме следните възможности:

  • бягане с Факела на мира по цялата дължина на определената пешеходна зона (1,5 км) или на по-къси растояния според силите – 9:45.
  • участие в художествена работилница, където с предоставени от нас материали децата могат да изразят в рисунки своите представи и мечти за мир – 10:00-16:00 ч.

Рисунките ще станат част от грандиозно международно събитие – изложбата „Цветовете на мира“, която се провежда всяка година в Колизеума в Рим с хиляди творби на деца от целия свят, вдъхновени от тази всеобщо значима тема. Български ученици вече са участвали в изложбата със свои рисунки и ние ще се постараем да предоставим тази красива възможност на повече пловдивски деца.