понеделник, декември 4, 2023
СУ "СВ. ПАИСИЙ ХИЛЕНДАРСКИ"
Дейности

Обновени работилници

Със стара техника от бившето МУЦТПО и нови инвестиции от своя бюджет СУ „Паисий Хилендарски“ си направи работилници

Когато в дърводелската работилница на СУ „Паисий Хилендарски” учениците изработят шпатули и бъркалки, в съседната учебна кухня веднага могат да ги вкарат в действие в майсторенето на палачинки. А каквото падне на пода, се обира с метални лопати – и те са направени в школото, което си има два струга – за метал и дърво, банциг, пробиваща машина, абкант за огъване и рязане на ламарина.

Навремето първият етаж от учебното заведение беше преграден и южната част се ползваше от МУЦТПО, като в работилниците идваха ученици от целия град, разказва директорът Илия Къртев. След закриването на центъра той усвоил някои от помещенията, за да ги превърне в класни стаи. Техниката, която остана, успяхме да съхраним, добавя школският шеф. Разчистил нивото под земята, което тогава се ползвало за склад и мазе. И днес там има учебни работилници, с каквито не може да се похвали нито едно средно училище в Пловдив. В тях се учи новият предмет „Технологии и предприемачество”, който замести предишното трудово обучение. Като мине всеки клас от 4. до 7. и измайстори каквото му се пада по програма, се получава почти едно малко предприятие за дървени сувенири, метални изделия и текстил, казва зам.-директорът Георги Щерев. То се „върти” от самите деца, които правят проекти и чертежи на изделията, водят в тетрадки счетоводството, зареждането и пласмента. Уж е на ужким, за да тренират умения, които ще им трябват за собствен бизнес, пък има и готова продукция.

В работилницата по дървообработване са строени тезгяси с менгемета, два струга, бормашини, банциг и абкант. На масата в средата са струпани дървени лъжици и бъркалки, които чакат да бъдат довършени. Всяко дете си изработва самичко по една. Част от тях поемат за Коледния базар на училището, другите – да ахкат майки и баби у дома. Доайенът в работилницата е вехто четвъртито приспособление в ъгъла до дъската, което прилича на чушкопек. Оказва се пещ, пенсионирана от златарско ателие, която училището е взело, почистило и сега ползва за топене на сребро и олово при 1600 градуса. В помощ е и на записаните във факултативна дейност „Стари занаяти”.

Освен интересни идеи за украса работата в ученическата работилница ражда и рационализации. Именно тук е създадено приспособление, за което всички семейства благославят школото – на дръжката на дървена шпатула на учителя му хрумнало да закрепи 3 бирени капачки. Получило се идеално стъргало за люспите на шарана, което оставя чиста кухнята след употреба.

В съседство с работилницата по дървообработване и металообработване е кабинет, който пък е 3 в 1 – по чертане, електромонтаж и безопасност на движението. Вътре е приютено оборудването от някогашните общоградски кабинети, в които всички ученици се изреждаха да учат правилата по пътищата. Освен специални пластмасови табла по стените тематичен софтуер е инсталиран и на компютрите. Има обучаваща програма и изпитваща програма, която накрая пише оценка, обяснява Къртев.

И въвежда в най-скоро обновената работилница, където в това време четвъртокласници въртят палачинки и посрещат гости с кафе и ореховки. Две години работим по изграждането на този кабинет, обясни директорът. Кухнята дели една стая с шивашката работилница. Школото санирало помещението и избило прозорци. Училищното настоятелство дарило 2000 лв. за пералня, миячна машина и телевизор, а с 30 000 лв. от бюджета си училището осигурило всичко останало, което е нужно, за да може учителят по готварство Хачик Асадорян да въведе малчуганите в кулинарията. Учим се още на техника на безопасност и на хигиена, вметва той, докато снове между децата, които правят пица. Най-важното е навсякъде върху тестото да има шунка, царевица и кашкавал, обяснява Петър от 4. А. Наталия от 4. Г пък вещо обяснява, че фурната първо се пуска на 250 градуса, а щом се пъхне тавата, се намалява на 180. Рая вече е участвала и в правенето на меденки и мъфини в училищната кухня. А за официалното откриване деветокласниците бяха подготвили за гостите „таралежи” от зелки във фолио със забити отгоре шпагички с кюфтенца и мезенца.

от  Елица Кандева   www.marica.bg