вторник, септември 26, 2023
СУ "СВ. ПАИСИЙ ХИЛЕНДАРСКИ"
Дейности

  Да обичаш театъра

      В рамките на НП “Осигуряване на съвременна образователна среда“, Модул: „Културните институции като образователна среда“  учениците от СУ „Св. Паисий Хилендарски“ и техните учители: Ганка Ангелова, Елена Бижева и Мирослава Димитрова посетиха театралната постановка: „Укротяване на опърничавата“.

Театърът е магия, чрез която си взаимодействат драматургия, актьори и зрители. Те се сливат в едно неделимо цяло, в което се преплитат участници и зрители, герои и съавтори, творци или ценители. 

     Театралната постановка достъпно представя наболели теми, които се оказват вечни и непреходни. Онагледява много от текстовете, които се изучават в училище, като предлага своята оригинална интерпретация. 

     И именно такова е усещането и разбирането на самите ученици. Ето какво споделя Стефани Църцева, ученичка в X клас: „Да ходиш на театър е неповторимо преживяване! Случващото се на сцената те заразява и те прави съпричастен с героите и техните проблеми. Започваш да си представяш как и ти си част от действието, а понякога се чувстваш – актьор! Когато има някакъв конфликт или избор, който предстои да направи героят, започваш да разсъждаваш как ти би постъпил, тъй като сценичният образ е не само елемент от представлението, а реална проекция на житейски ситуации, пред които сме изправени. Докато гледаш оставаш безмълвен, а когато приключи представлението – превръщаш се в разказвач!

Ходете на театър, хубаво е !“

      Нека се вслушаме в препоръките на Стефани!